torsdag 5 januari 2012

5/1 2012

Nu har vi rivit i ”köket” i fem dagar.
Golvet i det lilla rummet är borta, under parkettgolvet fanns ett lager med cement. Som tur var så var inte det lagret speciellt tjockt utan gick att få bort med hjälp av kofot och järnspett.
Under detta golv fanns ett plankgolv och vi misstänker att bjälklaget finns därunder.
Golvet i det stora rummet har vi inte kunnat göra något åt än, det ligger alldeles för mycket skit på det, som ska eldas imorgon. Tror det blir grillad korv till middag.

Taket i båda rummen har vi tagit bort delvis.
I det lilla rummet hittade vi ett tak som jag anser är bra mycket snyggare än det fula vita taket som satt där innan. Fast inte i den spygröna nyans som det går i nu. När köket är klart är tanken att taket ska vara likadant, fast i en vit färg.
Taket i det stora rummet började med vita skivor som bara var fastklickade i varandra, mycket lätt att ta bort med andra ord. Ovanför det fanns en massa reglar och ovanför det ligger ett trätak som är fastspikat på bjälklaget. Mellan bjälkarna har någon isolerat med något som jag tyckte såg ut som fågelmat. Jocke liknade det vid råttbon. Mycket riktigt så är det nog också ett råttbo, de hade lämnat kvar resterna efter sina nötter.

Den väggen som nu går rakt igenom det som ska bli kök en vacker dag är en timrad, bärande vägg så den kan vi inte göra så mycket med innan vi har fått hem balken (som Joakim ska beställa så fort han får tummen ur så att säga ;)).

Efter att ha börjat riva väggen mellan spisen och dörröppningen, alltså norrväggen, så konstaterade vi att murstocken finns även här vilket gjorde att humöret sjönk en bit.
Något som återigen fick det att höjas var när vi konstaterade att dörren som har avgränsat de två rummen faktiskt är en spegeldörr (så där hade du fel pappa! :P). För att återigen komma ner i det lite dystra humöret uppmärksammade Joakim mig om att dörren är alldeles för liten för att kunna användas i ett hus som är anpassat för människor över 150 cm.. Men, om jag någon dag gör en walk-in closet tänker jag använda den dörren! ;)

Imorgon kommer vi att ägna dagen åt att elda upp allt som går att elda. Sen ska vi ta bort reglarna i taket samt golvet i det stora rummet.

Bilderna går att klicka på för att få dem i större format!

Den bärande väggen, sett från det lilla rummet. En del av murstocken syns längst till vänster. Vi upptäckte att det en gång i tiden stått en spis även här!

Cementgolvet ska upp! Jocke hade oturen att sticka ner kofoten och börja bända i... oj då, vattenledningen! Han upptäckte misstaget innan det var försent iaf.

Cementgolvet är uppe. Biten med en massa sten är den som låg ovanpå den gamla spisen.
Troligtvis har det varit en gammal dörr till höger om den förra, för där var plankorna bara ditsatta och satt helt lösa.


Andningsmask och dammsugare behövdes.

Den spygröna nyansen gör sig inte rättvis på bilden.

Taket i det stora rummet åker ner.

Upptäckten av att murstocken sträcker sig hela vägen till dörröppningen..

Mycket skräp blir det!

1 kommentar:

  1. Jag visste det, jag visste det, jag visste det!!! Ha ha, det var spegeldörrar under! Jag minns att farfar (morfar för mig) sa att de hade spikat över de gamla dörrarna! Jag hoppas verkligen att ni kommer kunna använda dem på något sätt! Jättekul att ni har öppnat en blogg - då kan vi följa ert (jobbiga?!!) arbete. Jag förstår att ni har fullt upp... En vän till mig som också har renoverat ett gammalt hus har sparat just en sådan vägg med råa timmerstockar i sitt kök - SUPERLÄCKERT! Åhhh, även att jag förstår att ni har hur mycket jobb som helst framför er kan jag inte annat än att vara liiite avundsjuk på er...!;0D Ni har ju köpt den vackraste gården i Sverige! (Jag är kanske lite partiskt med tanke på min egen barndom där...!) Ja, ja inom en inte allt för lång framtid hoppas jag att vi ska komma ifrån vårt 60-talshus och komma till mitt vackra hus med glasveranda... du vet ju Ida att jag redan har sett ut det...;0)
    Stora Lycka-till-kramar från kusin Linda med familj <3

    SvaraRadera