onsdag 22 augusti 2012

22/8

Häromdagen frågade Jocke lite ironiskt om vårt kök är shabby chic. 
Jo, kanske är det så. Wikipedia beskriver shabby chic b.la. som en tillbakablickande inredningsstil. Så ja, beroende på hur långt man vill blicka tillbaka så kanske vårt kök för tillfället passar in på beskrivningen ;)

Men det är inte det som detta inlägget ska handla om, detta blir ett högst framåtblickande inlägg. Hur långt in i framtiden som vi får blicka är svårt att säga, men vi har satt upp ett lite försiktigt mål om att köket ska vara relativt klart till min födelsedag i mars. Men det beror förstås på hantverkare och annat man inte kan styra över. Och relativt klart kan betyda många saker. Men ett mål är alltid bra att ha.

 
Ungefär såhär såg rummen ut från början.Såhär är tanken att det ska bli. Ett till fönster ska sättas på den södra väggen och en ytterdörr ut till trädgården hamnar på den västra väggen. Vi byter alla fönster till nya, större fönster med spröjs. Öppningen  mellan köket och hallen ska bli bredare. Hur långa alla köksbänkar ska bli, samt hur många högskåp vi behöver är inte bestämt. Köksön kommer att bestå av ett antal lådor där köksredskap kan förvaras. Det gör att vi inte behöver så många överskåp. Där det står ugn&micro ska även kyl och frys finnas. Så minst tre "skåp" kommer att stå här.

Ett par barstolar kommer att placeras vid köksön för att skapa gemenskap vid t.ex. matlagning.

Bänkskivan ska vara mörk. Inte helt svart, men väldigt mörk.

Helst vill vi ha breda träplankor på golvet, åt det gråa hållet. Tyvärr är det inte lätt att få tag på så vi får se hur det blir. Närmast köksbänkarna vill vi ha ett par rader klinkers för att skydda trägolvet från det värsta spillet. De ska helst ha en liknande nyans som bänkskivan..

Istället för enbart stora, klumpiga överskåp vill vi ha några öppna hyllor, speciellt i närheten av fönstren för att skapa rymd och ljus.

Handtag och/eller knoppar ska vara i smide.


Vi vill ha ett riktigt stort matbord i ek.

Stolar

Kakel till väggen, det får inte bli för mörkt eftersom både bänkskiva och golv kommer vara mörka. Vi vill ha den stilen på kaklet nedan (det vänstra tycker vi är snyggast), men de ska vara mer åt det "sandfärgade" hållet.

Luckorna vi vill ha heter ÄDEL och kommer från IKEA. Om vi köper därifrån vet vi inte riktigt, vi ska be om offerter från inredningsföretag osv. Det blir säkert dyrare men då kan vi få det ordentligt måttanpassat och precis som vi vill ha det.
 Bjälkarna i taket kommer att synas och emellan dem spikar vi vitmålad panel. Förhoppningsvis är bjälkarna i ett bra skick så att vi bara behöver oljebehandla dem. Vi vill hest inte måla. Men det har vi inte hunnit titta så noga på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar