onsdag 19 september 2012

19/9

Byggubbarna har nu varit här i tre veckor. Det tog två veckor för dem att göra framsidan, så fort går det inte. Men det är väldigt mycket att göra med ett såhär gammalt tak. 
De börjar 6:30 på morgonen och att ha en tanke på att sova längre än så är inte att tänka på. Bankandet gör att fönster, glas och lampor skallrar och glas i köket har redan gått sönder.
Kroppen anpassar sig fort och även på helgerna vaknar jag lika tidigt, det är bara Jocke och hunden som gott sover vidare tills jag tröttnar på att lyssna på deras snarkande.

Renoveringen inne i huset går också väldigt bra. En lördag för ett par veckor var min familj och Jockes pappa + svåger hemma och hjälpte oss med veden och att bära sten + riva murstock i köket och hallen. Då hände det grejer!
När ställningsbyggarna var färdiga hade vi helgen på oss att riva den andra skorstenen. Kvalitén på den var superb... Jocke plockade ner den på ungefär en halvtimma ;)
 
Byggubbarna, Tryggve och Putte, ägnade första veckan åt att riva ner plåttak och sticketak samt byta ut en hel del av balkarna i taket. I ändarna av huset var balkarna ruttna och i mycket dåligt skick. Efter att allt är nedrivet och förstärkt får de spika brädor lodrät för att räta upp taket (som var förvånansvärt rakt!) innan de spikar på brädor vågrätt. Efter brädorna är det dags för papp, sedan läkt och till sist ska teglet på. Men det sparar de till sist, så det tar ett tag innan vi får se det på.

Det sista av vedklyvandet börjar ta slut. Inte veden för denna vintern som tur är, utan inför nästa vinter. Maskinhallen är fylld till bristningsgränsen, vi har fyllt alla pallar vi har och resten får ligga "uppfloat" utanför maskinhallen. Så om vi inte får en riktigt, riktigt kall vinter i år kommer vi inte behöva ta hem mer än vindfällen till nästa års vedarbete. Härligt!

Rivning av plåt och sticketak pågår.

Inför rivningen fick vi låna grannens tippkärra vilket var välbehövligt. Annars hade vi haft stickor och spik i hela trädgården.
Andra veckan började de lägga papp och spika läkt


Och såhär såg baksidan ut för två timmar sedan!


Såhär såg det ut i "köket" i lördags.


Några timmar senare låg all sten på hallgolvet och nu är vi färdiga med stenbärandet i köket. Lite till är förstås kvar, iom att väggen som går tvärsigenom rummet är kvar. Men att ta bort den stenen tar inte mer än en halvtimma.

Vi gav oss på hallen. Taket och väggarna skulle bort.Vi upptäckte att det tidigare suttit en pardörr i hallen. Det syns tyvärr inte så bra på bilden, det var svårt att ta kort i ett så smalt rum. Men ni ser nog att timmerväggarna slutar en bit innan den nuvarande dörren och tittar ni noga så ser ni även hålen för de tidigare gångjärnen. Pappa berättade att dörrarna nog ligger i ett uthus på gården. Så det får vi titta på någon dag när vi har tid.

På jakt efter det omtalade "råttskåpet".

Och vi hittade det. I skåpet fanns käppar, en gryta, handskar, skedar, parfymflaskor, glasögon, en tallrik, en skål, råttskelett, en massa skräp och annat smått och gott. Vi har nog hittat 6-7 käppar i huset nu. Funderar på att starta utställning.

1 kommentar:

  1. Oj, vad ni jobbar och står i!
    Vi fällde sju stora träd på vår tomt i somras och tyckte att det var slitsamt. De är varken stora eller många jämfört med det ni sysslar med. ;)
    Och vad härligt ert kök kommer att bli den dag det står färdigt, vi är riktigt avundsjuka! Vårt kök var nyrenoverat när vi köpte huset, så det kändes inte som en prioritering. Men det hade varit roligt att få renovera det ändå och få det som vi vill ha det. Det kommer väl så småningom det också... Vi får prata vidare om detta i skolan Ida! ;)

    SvaraRadera