söndag 30 september 2012

30/9

Nu börjar det närma sig slutet för takbygget. Eller ja, slutet är väl fel att kalla det, ett par veckor är det kvar. Men det börjar hända lite saker. Läkten är så gott som färdigspikad, det är bara nocken kvar men huset "hänger" lite så det måste de rätta till det först innan de kan gå vidare. Takfoten har också kommit på plats. Den blir lite annorlunda mot vad den var innan, nu sitter det två plankor omlott och innan var det bara en enkel. Vindskivorna kommer att bli likadana. Takfoten har vi målat idag (den var redan grundmålad när den spikades dit) och vindskivorna ska vi måla nu i veckan som kommer.
Teglet kommer på onsdag och har vi tur så kan lastbilschauffören lägga det direkt på ställningen, har vi otur så vågar han inte det och då får byggubbarna bära allt tegel hela vägen upp. Och tro mig, det väger... Onödigt arbete med andra ord. Stuprännorna ska också komma vilken dag som helst.


Takfoten. Torbjörn (byggubbe nr 3 som har hoppat på bygget denna veckan) var snäll och spikade masonitskivor ovanpå så att vi kunde måla trots regnet. Och regnat har det minst sagt gjort.

Ja just det, vi eldade igår också. Och bad samtidigt till högre makter om att ingen granne skulle ringa brandkåren. ;) Som synes är askhögen ganska stor och den första timman rök det så mycket att vi inte såg staketet när vi stod på vedandan. Golv och tak från hallen samt sticketaket var det som eldades upp.


Det var nog om taket för denna gång. I hallen är allt golv borta och balkarna under likaså. Eftermiddagen igår ägnades åt att rensa ut grunden på stickor, sand, sågspån samt en och annan sten. ;)
Färdiga blev vi förstås inte, det kommer att ta ett par dagar till.
I onsdags var en kille här från Korp Bygg, de ska troligtvis gjuta golvet i kök + hall.
Vi måste gräva ut minst 55 cm för att få den golvnivån vi vill ha. På vissa ställen har vi grävt ner till 1 meter så det ska nog inte vara något problem. Makadam (som ska läggas i botten) ska vi själva beställa och det kommer att gå åt en hel del. Men de skulle räkna lite på det så att vi får mer exakta mått.
Innan de kommer och gjuter måste vi ha grävt in avloppet i köket, så det måste bli gjort ganska snart.
Under tiden som de är här och gjuter kommer de att plocka ut alla fönster i köket och hallen (för att få in makadamen) så sen måste vi sätta i den nya. Det kommer bli spännande att se hur det blir.
I detta golvet hittade vi en studsboll och någon slags slickepott i trä. Inget djurkranium denna gång.


Utsikten från taket idag. Högagärde börjar skifta i höstens färger.

Något som inte är lika kul som alla framsteg i renoveringen är att vår öppna spis på övervåningen sakta men säkert har börjat falla sönder..

2 kommentarer:

  1. Nej, inte den också!!!!!!!!! :( Finns det något sätt att rädda den?! Det är ju totalt livsfarligt - bokstavligt talat - att vistas på undervåningen - HUALIGEN!!!!

    SvaraRadera
  2. Som vi precis pratade om så har vi inte kommit på något sätt att rädda den på. Har funderat på om vi kan stötta upp den underifrån, men den är alldeles för tung för det och risken att den faller sönder under "räddningsarbetet" är ganska stor.

    SvaraRadera