måndag 12 november 2012

12/11 nr 1


Äntligen börjar saker och ting gå framåt.
Taket var det första i vår renoveringen som kändes som ett framsteg. När vi river murstock, bär sten, tar bort tak och väggar osv så känns det inte riktigt som att vi går framåt, eftersom att vi bara förstör saker.
Men nu händer fler och fler saker som känns som ordentliga framsteg.
I detta nu sitter jag och lyssnar till ljudet av fem hantverkare som trängs på nedervåningen.

Men det är inte bara hantverkare som gör att saker går framåt här hemma. De senaste två veckorna har varit rent sagt hemska, men effektiva. När vi inte har varit på jobb/i skolan så har vi renoverat varje vaken stund. Eller vad sägs om att gå upp kl 7 och renovera fram till kl 22 och då inse att man glömt bort att äta mat under hela dagen? Hur detta är fysiskt möjligt för mig som i vanliga fall måste äta var tredje timma är ett mysterium. 
Så har våra lediga dagar sett ut. Men nu har vi bestämt att vi ska ta det lite lugnare ett tag framöver. Ska bli otroligt skönt! Kroppen och orken sa ifrån för ett tag sedan.

Vad är det vi har gjort då?
Jo, vi började med att plocka ner det sista av den vänstra murstocken. Den öppna spisen var som sagt på väg att rasa av sig självt så vi bestämde att ge den en hjälp på traven. Vi ansåg att det var bättre att själva bestämma när det skulle braka samman här hemma.
Lite tragiskt var det allt, jag har varit ganska förtjust i den där vita stenklumpen...
När vi hade fått ner all sten från övervåningen var det dags att regla väggar, golv och tak i den (mycket lilla) delen av rummet.
Den dagen vi gjorde det glömde vi bort att tända i pannan och när vi jobbade och slet kände vi inte riktigt av hur kallt det var.. 
När vi gick och la oss var det 14 grader i sovrummet, om jag minns rätt, och då var det rummet helt klart varmast. 

Sen var det dags för spånskivor och efter det tapetserade vi och la golv i hela rummet. Spackel och liknande struntade vi i, detta kommer bara sitta tills vi renoverar övervåningen på riktigt.
Att få upp spånskivor på väggar och tak samma dag som man bryter golv, lägger nytt golv och tapetserar måste väl ändå anses som godkänt? ;)

Sen var det dags att fortsätta plocka sten på nedervåningen, så det slet vi med i ett par dagar.
I torsdags plockade vi ut fönster i "köket" och sen började vi köra in grus med hjälp av ena grannens traktor och andra grannens skopa... Det känns både tacksamt och pinsamt att så ofta gå ner och be att få låna saker av dem..
Även fredagen ägnade vi åt att få in grus och lördagen fick bli en stenplockardag. Jockes pappa var här torsdag-lördag så allt gick lite snabbare än vad vi hade räknat med.

Men idag, äntligen, har hantverkarna kommit. Men text och bilder från det kommer i ett inlägg senare ikväll.


Regling av golv pågår. Jocke gjorde om allt två gånger innan han var nöjd...

Skydd mot den värsta blåsten den natten som det var öppet.
Och tada! Vi är väl inte jättenöjda med tapetseringen. Skarvar i spånskivorna syns väldigt väl eftersom vi var lite slarviga när vi kapade och dessutom struntade i spackel. Men med tanke på att det var första gången som någon av oss tapetserade så... Tapeterna och golvet är från Rustas billigaste sortiment, men det duger! Skivan i taket ska målas vit och sen ska golv- och taklister samt dörrfoder upp.

Första skoporna med macadam är inne! Jocke fick lyxen att sitta i traktorn båda dagarna under tiden som svärfar och jag öste ut gruset i rummet.

Och sista biten av murstocken rivs!

Och sådär såg köket ut i söndags kväll, bild på hur det ser ut just nu kommer i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar