fredag 22 mars 2013

22/3

Vad är det egentligen vi gör?
Vi renoverar då inte, för när jag berättar för bekanta eller helt nya människor att vi renoverar så får jag ofta motfrågan "Jaha, tapetserar ni om och sådär då?" 
När jag berättar att vi totalrenoverar så får de uppfattningen om att vi även river en och annan vägg och kanske byter en ytterdörr.
Bygger om kanske är det rätta ordet?

Jaja, nog om det. Sedan sista uppdateringen så har det hänt lite här hemma. 
Vi hade som mål att vara så gott som färdiga med köket i slutet av mars. Sedan bestämde sig Jocke för att vår andra (och tack och lov sista) murstock ska ut innan vi går vidare med köket.. Så nu har köksbygget stått stilla i ca 1,5 månad.
Det som är kvar att göra i köket och hallen är:
-Sätta råspont på en vägg
-Regla klart taket (det är bara lite kvar, knappt värt att nämnas ;))
-Slipa golvet
-Sätta gipsskivor
-Sätta in den nya ytterdörren
-Sätta takpanel
-Lägga golv
-Tapetsera
-Sätta in köket..
Ja, det var nog det hela. Men det kommer som sagt få vänta ett tag till.

Nu när murstocken är på väg att försvinna har temperaturen inomhus sjunkit drastiskt. Är vi hemma hela dagen och kan elda i pannan dygnet runt (jo, vi får ställa klockan och gå upp mitt i natten) så håller sig temperaturen runt 18-20 grader. Missar vi det och pannan hinner slockna är vi bara efter några timmar nere på 12-15 grader.
Vi som trodde att våren var på gång..

Vi tog bort stämpen, som var det enda som höll uppe järnbalken i den norra änden. Vi började med att sätta ganska kraftiga brädor under balken för tillfälligt stöd (ignorera lilleplutten som sitter närmast stämpen, det är en vanlig regel.) När vi sedan kom till steget att ta bort stämpen, skruva fast en kraftig bräda under hela träbalken och sätta kraftiga brädor både under hela träbalken men framför allt precis under järnbalken var både Jocke och jag fundersamma över om vi skulle klara det utan att allt skulle braka ihop. Men det gick förvånandsvärt bra. Det knakade bara liiite i träbjälken.


Brädorna som fick ersätta stämpen. Hela den väggen reglade vi upp lite extra med tanke på tyngden ovanifrån.

 En, så gott som, färdigreglad vägg. Här syns det bättre hur vi har stöttat upp träbalken med brädor lodrät och en vågrät.

 Vi förberedde för hyllplanen som ska sitta i köket. På denna bild syns några spår efter elektrikern.

Isolering. För varje vägg som isolerades och fick råspont så ökade rumstemperaturen med ett par grader/vägg.

 Råspont!

Elektrikern har varit här i ett par dagar och satt, vad som känns som, hundratals slangar i väggarna och nu det sista satte han upp dosorna till de taklamporna vi ska ha i köket.
LED-lamporna som kommer att sitta över köksdelen.

Pappa och Jocke satte råspont i förrådet en dag. Sidan till höger är kvar för där var inte elektrikern färdig.

Murstock nr 2 är på väg ner. Jockes pappa och svåger har hjälpt oss med detta då jag är för svag ;)
Med ett transportband från Jockes jobb och en tippkärra från grannen så går det undan. Två arbetsdagar är gjorda och i den takten känns det som att det finns hopp om värme i huset ganska snart! :)

Vi sa att vi inte skulle visa hur köket ska se ut förrän det börjar bli klart.. Men nu när det har dammat så fint i hela huset kan ni få se ritningen ändå ;)


Jocke hittade en skatt i murstocken.. Under hela renoveringen (förlåt, ombyggnationen) har vi väntat på att få hitta något roligt men vi har fått nöja oss med trasiga koppar, fårkranium, glasbitar i mängder och lite andra trasiga saker. Men nu.. Instoppat i papper och en gammal påse låg tre krokar... De kommer definitivt att hamna någonstans i huset. Förhoppningsvis i köket.

1 kommentar:

  1. Så duktiga ni är. Vilket jobb ni lägger ner.
    Kramar från Elisabeth o Patrik, Hans o Barbro, Jöns

    SvaraRadera