onsdag 14 januari 2015

14/1 2015Jag har fått lite pikar om att bloggen inte blivit uppdaterad på länge. Jag kan förstå vad ni menar och hoppas på bättring framöver, men jag ska nog inte lova för mycket.

Jag har även fått en ”bloggutmaning” att svara på, så den kommer längst ner i inlägget.


En valp tog upp den mesta tiden under sommaren och hösten. En växande mage på mig har också gjort arbetet lite försenat. Först på grund av ett kraftigt illamående som mest höll mig i sängen eller soffan, och nu det sista för att jag helt enkelt inte orkar och klarar av lika mycket. Jocke har fått göra en hel del själv.


En liten vattenläcka från duschen på övervåningen har vi hunnit med. Den skapade ett rejält vattenfall i vardagsrummet på våningen under. Men med en vvs-kille i telefonen lyckades vi täta och fixa det själva. Nu har vi istället vattenproblem i badrummet, trots att inget vatten ännu är inkopplat. Men när det regnar kraftigt rinner det vatten på insidan av ett av fönstren. På något sätt tar det sig in i väggen mellan övervåningen och undervåningen,  så det är nästa sak att reda ut, men för det krävs det att Jocke dels är hemma från jobbet + att det inte ska regna eller för den delen vara snöstorm den dagen. Hitintills har det inte sammanfallit särskilt bra. Jag tycker ändå att det är oerhört skönt att vi upptäckt detta nu, och inte när badrummet är färdigt.


Trappan är äntligen på plats, och bra blev den! Efter att ha kontaktat flera olika trapptillverkare som inte ville ta i vår offertförfrågan eftersom vårt hus inte har standardmått lyckades vi hitta en specialsnickare bara 8 km från Högagärde.

Nästan alla fönster har fått salning, det gjorde en hel del på intrycket.

Köket, hallen och vardagsrummet har fått tak och i hallen finns numera också väggar. Vi valde att gå ifrån tapet eller målarfärg och satte helt enkelt upp panel. 
Mamma och pappa har som vanligt varit här och hjälpt till en hel del, och även svärfar har hunnit med ett par timmar.


Golv är inköpt till kök, hall och vardagsrum. Lite flytspackling krävdes först i lilla förrådet + hallen. I samma nämnda rum kommer det att bli klinkers, då det känns smidigt att inte behöva tänka på att blöta stövlar eller skor ska förstöra hallgolvet eller golvet i förrådet. Det förrådet kommer att bli en förlängning av hallen där blöta barnvagnar, regnkläder och overaller ska gömmas undan.

Badrummet är det rummet som har fått stå tillbaka lite det sista, men tankarna om hur det ska bli är vi nog ganska klara med.


Våra två större utomhusprojekt har också tagit lite tid i anspråk. Men både hönshus och hundhus blev klara och invigda med gott betyg under våren och försommaren. Hönsen har dock flyttat till stallet för vinterförvaring, Jordbruksverket gick under november månad ut med informationen om att fjäderfän ska hållas inomhus pga risken för fågelinfluensa, så om de ändå inte får gå ut kan de lika gärna bo där. 

Ett av förråden är "så gott som klart". Lite färg i taket, lite lister och lite elgrejer kvar bara. Och en dörr förstås. Äntligen någonstans att snart kunna ställa all bråte som just nu trängs i tvättstugan där det absolut inte får plats.
 
Även hallen börjar kännas som en hall. Trots att det saknas salning i dörr och fönster, det finns inget golv, inga lister och ingen el här heller. Men det börjar faktiskt se ut som ett rum och vi får en känsla av hur det kommer att bli. Och den känslan känns bra!
"Lilla förrådet" kallar vi detta rum. Egentligen skiljer det bara 1 kvm på de båda förråden, men något ska det heta. Här ska det finnas någon bra förvaring av ytterkläder, skor, hundgrejer och annat bråte. Golvet blir riktigt bra, lite fog som saknas bara.
Ett tak är aldrig lätt att ta kort på. Här är iallafall taket i vardagsrummet.
 

Och såhär ser taket ut i köket just nu. Mycket pilligt att få till panelen runt balkarna, men bra blir det!
Och en liten tjuvkik på tapeten till köket får ni också. Denna hamnar på halva väggen, då den nedre halvan kommer att täckas av pärlspont.

En bild på valpen får också plats. Det här är Charlie, eller Minnows in Days to Come som han egentligen heter. En jaktlabrador förstås, en ras jag velat ha i många år. På bilden är han ganska nyligen hemkommen med 4 kg innanför skinnet och med ett lugn som ingen annan hund. Idag är han 8 månader och med enormt mycket energi och imponerande 25 kg. Ska bli spännande att se vad vågen stannar på när han har fått på sig lite muskler också. Enligt pappa vet han inte var han börjar och slutar, och det stämmer nog ganska bra. Klumpigare, snällare och gladare hund får man leta länge efter.


1) Vad gjorde du för 10 år sedan?
Oj, då var jag inte stor. Gick på högstadiet och åkte runt med äldre killkompisar i bilar fyllda med wonderbaums och lyssnade på musik där det viktigaste inte var musiken i sig, utan att baslådan helst var större än motorn och fick hela bilen att vibrera. En gång åkte vi nercabbat halva vägen från Nässjö till Jönköping i snöoväder innan föraren svalde sin "stolthet" och fällde upp taket. Lite har hänt sen dess och det är jag glad över. ;)


2) Vad gjorde du för 1 år sedan?
Då hade jag precis börjat jobba. Utbildningen var dock inte avslutad, utan jag kombinerade 100 % studier med 85 % arbete under ca 2 månaders tid. 


3) Fem snacks du gillar?
Chips, nötter, CHOKLAD! Sen tar det nog stopp.. 


4) Fem sånger du kan hela texten till?
Jättemånga! Men nu går jag mest omkring och nynnar på barnsånger.


5) Fem saker du skulle göra om du blev mångmiljonär?
Oj, vad skulle jag inte göra?!

Betala av samtliga lån på gården, renoveringen och annat tråkigt. Låta hantverkare göra klart allt på huset, trädgården och gården och ta familjen och åka på semester under tiden! Lägga undan till framtida behov. Ge familj och vänner pengar/saker som de länge drömt om och behöver. Skänka en massa till välgörenhet och kyrkan vi är med i. Sen skulle jag förmodligen sluta arbeta, bli hemmafru och volontärarbeta med något intressant.

6) Fem dåliga vanor?
Jag stänger tydligen inte köksluckor efter mig, ingenting jag själv någonsin märkt av men Jocke påstår det..  Jag äter för mycket skräpmat och är världssämst på att hålla huset iordning då jag avskyr att städa. Sen är jag både glömsk och tidsoptimist. Jag har dock bestämt mig för att vi inte ska bli "typiska småbarnsföräldrar" och alltid komma försent, men hur bra det går lär vi se.7) Fem saker du gillar att göra?
Umgås med min familj och vänner, promenader i skog och mark, planera saker (fullfölja är en annan femma..) och sist men inte minst; att kunna laga mat med egenproducerade råvaror. Vår frys är full med kött från vår egen skog, och den får trängas med diverse bär, örter och svampar. I ”matkällaren” har vi gul lök, röd lök och purjolök samt ett par andra produkter från landet. Och givetvis våra egna ägg. Potatisen har tyvärr tagit slut, så det får bli en ökning av den produkten till sommaren. Även morötter och något annat roligt ska jag försöka hålla liv i denna sommar. Förra sommaren sådde jag, men glömde bort.. Jag drömmer om att producera så gott som allt vi stoppar i oss, men är plågsamt medveten om att jag aldrig skulle klara av det i praktiken då det finns betydligt roligare saker att göra än rensa ogräs.

8) Fem saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa?
Jag skulle aldrig köpa skor med hög klack, genomskinliga kläder, fläsksvål-snasket som finns i butikerna, skridskor eller nyaste telefonmodellen. Nej, här kör vi på det som har producerats ett tag och hunnit sjunka i pris.. ;)


9) Fem favoritsaker?
Min köksassistent och min symaskin. Mina friluftsbyxor från Lundhags, de är oslagbara! Tyvärr får jag inte längre på mig dem, men ett par månader till så kanske det går ;) Vedspisen vi hittade i en bod på gården som ska sättas in i köket. Fårskinnet vi köpt som redan ligger och väntar i barnvagnen.


2 kommentarer:

 1. Det är väl inte den 14/2 redan!!? ☺

  /Frans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen inte.. Men det hade det gärna fått vara! ;)

   Radera